Τα βιβλία της κρίσης…
του Φίλιππου Σιακαβάρα
Παντού διαβάζουμε ότι οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες, αλλά σίγουρα είναι δύσκολο να το δεις όταν ζεις μία κρίση και μάλιστα μία κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι κρίση δημόσιας υγείας, ασφάλειας και μία κρίση που σε αναγκάζει να μείνεις μέσα στο σπίτι σου για τις επόμενες 3-4 εβδομάδες με απρόβλεπτο χρόνο λήξης.
«Και τώρα τι κάνουμε;». Μία απάντηση είναι να λιώσουμε στο νέτφλιξ, να δούμε όλες τις σειρές που έχει και σίγουρα μπορούμε να γεμίσουμε πολλές ώρες χαμένου χρόνου. Αλλά εγώ έχω να προτείνω κάτι που μπορεί να αποδειχτεί πιο αποδοτικό, πιο δημιουργικό και γιατί όχι και πιο διασκεδαστικό.
Μπορούμε να διαβάσουμε. Και οι περισσότεροι είναι βέβαιο ότι μπορούμε να διαβάσουμε χωρίς καν να χρειαστεί να πληρώσουμε κάτι ή να πρέπει να βγούμε από το σπίτι για να αγοράσουμε βιβλία ή να μπούμε στο Amazon. Όλοι μας έχουμε βιβλία αδιάβαστα στη βιβλιοθήκη μας, κλασικά, πολύ παλιά, σκονισμένα αλλά σίγουρα ενδιαφέροντα. Θα προσπαθήσω να σας κάνω μία λίστα από τη δική μου βιβλιοθήκη για να καταλάβετε τι εννοώ.
Παιδικά βιβλία που κάνουν μια χαρά και για μεγάλους: Έχετε βιβλίο του Ιουλίου Βερν που δεν έχετε τελειώσει; To 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, το ταξίδι στο κέντρο της γης, οι Πέντε βδομάδες με αερόστατο θα σας ταξιδέψουν και θα σας «βγάλουν» από το σπίτι σας έστω και νοητικά. Αξίζουν τον κόπο ακόμη και αν τα είχατε διαβάσει όταν ήσασταν 12 χρονών.
Κλασικά βιβλία που αγοράσατε, αλλά δεν τελειώσατε ποτέ: Πότε ήταν η τελευταία φορά που προσπαθήσατε να τελειώσετε το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι; Ή το Πόλεμος και Ειρήνη του Τολστόι; Είναι βιβλία που με κάποιο τρόπο όλοι μας έχουμε στη βιβλιοθήκη μας από πολύ παλιά, αλλά δεν τα τελειώσαμε ποτέ. Πιστέψτε με, και τα δύο αξίζουν τον κόπο και στο τέλος τους θα νιώσετε και την ευχαρίστηση του κατορθώματος. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παραπάνω δεν ισχύουν για την Οδύσσεια του Τζέιμς Τζόις ή το Infinite Jest. Αν τα έχετε αυτά τα βιβλία ΜΗΝ τα αρχίσετε. Δεν θα φταίω εγώ.
Ελληνική λογοτεχνία: Οι γονείς μου για κάποιο λόγο φρόντισαν να αγοράσουν τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τη βιβλιογραφία του Παπαδιαμάντη ή του Καραγάτση και έπιαναν σκόνη εδώ και 20-30 χρόνια. Αν τα κατεβάσετε από το ράφι θα σας χαρίσουν πολλές μέρες απόλαυσης και σίγουρα δεν θα βαρεθείτε. Ψάξτε το, γιατί πολλοί τα έχουμε στις βιβλιοθήκες μας και τα αγνοούμε.
Αυτά τα λίγα από μένα, αλλά γενικά το πνεύμα το πιάσατε. Ξεσκονίστε τις βιβλιοθήκες σας, ταξιδέψτε διαβάζοντας. Δεν έχουν οθόνη, δεν παίζουν μουσική, αλλά εξακολουθούν να είναι από τις πιο δημιουργικές ασχολίες που υπάρχουν για το σπίτι.