fbpx
 

4 + 1 δραστηριότητες για την απασχόληση των παιδιών μας εν καιρώ καραντίνας

4 + 1 δραστηριότητες για την απασχόληση των παιδιών μας εν καιρώ καραντίνας

Ξαφνικά από την μια μέρα στην άλλη κι ενώ ήμασταν «βολεμένοι» στην καθημερινότητα και την ρουτίνα μας, ως γονείς, σπίτι – νηπιαγωγείο – δουλειά – νηπιαγωγείο – σπίτι – δουλειές – παιχνίδι – ύπνος και πάλι από την αρχή, όλα άλλαξαν! Εφοδιαστήκαμε με τα απαραίτητα, κλειστήκαμε στο σπίτι, δημιουργήσαμε χώρους για να μπορούμε να δουλεύουμε και συνειδηποιήσαμε ότι πρέπει να σκαρφιστούμε και τρόπους απασχόλησεις για τα παιδιά μας. Το τελευταίο σημείο, οφείλω να ομολογήσω, τις πρώτες μέρες με είχε πανικοβάλει και δημιουργήσει απίστευτο άγχος.

Σίγουρα, όσοι είστε γονείς μπορείτε να ενστερνιστείτε και να καταλάβετε τους λόγους. Προσωπικά, ένιωθα ανήμπορη να διαχειριστώ και να κρατήσω απασχολημένο ένα σχεδόν τρίχρονο παιδί μέσα σε ενα διαμέρισμα για άγνωστο αριθμό ημερών. Σιγά σιγά όμως, επιστρατεύοντας όλες τις ικανότητες μου, μαγειρικές, δημιουργικές και φυσικά πολλή πολλή φαντασία και υπομονή, βρήκα κάποιες δραστηριότητες για να περνάμε τον χρόνο μας δημιουργικά και ποιοτικά με τα παιδιά μας.

1. Μπογιές, χρωματιστά, πινέλα, κατασκευές και κόλλες!

Κάθε μέρα, μετά το πρωινό μας, έχουμε συμφωνήσει με τον δικό μου «πρίγκιπα», ότι θα ζωγραφίζουμε, θα κάνουμε λουλουδάκια, ζωάκια, αυτοκινητάκια και ό,τι άλλο μας έρθει στο μυαλό. Το απόγευμα, όταν και τυπικά θα έχω τελειώσει «με τα της δουλειάς» θα ζωγραφίζουμε με μπογιές και θα αρχίζουμε τις κατασκευές μας, όπου επιστρατεύουμε λογής λογής υλικά που έχουμε στο σπίτι, πώματα από μπουκάλες, άδεια τενεκεδάκια από το γάλα του μικρού, το άδειο ρολό από την τουαλέτα. Αρχίζουμε να μπογιατίζουμε, να κολλούμε εδώ κι εκεί και τότε αντιλαμβάνεσαι ότι η φαντασία των παιδιών δεν έχει όρια!! Από το τίποτα βγαίνει το πιο όμορφο σχέδιο και η ικανοποίηση στο προσωπάκι του είναι τεράστια που κατάφερε να φτιάξει κάτι τέτοιο στο σπίτι μαζί με την μαμά.

2. Πλαστελίνη και η φαντασία στα ύψη!

Τόσο το ζυμαράκι όσο και η πλαστελίνη, με έβγαλαν πολλές φορές από τη δύσκολη θέση να έχω να δουλέψω και να πρέπει να κρατήσω το παιδί απασχολημένο δημιουργικά. Φτιάξαμε παρέα, σπιτική πλαστελίνη με χρώματα ζαχαροπλαστικής, πιάσαμε και τα χρειαζόμενα μας από την κουζίνα και τότε δημιουργήσαμε την πιο όμορφη πόλη, με αυτοκίνητα, ανθρώπους και ζωάκια. Επίσης, πλάσαμε ζυμαράκι, το ψήσαμε για λίγο και το μπογιατίσαμε. Ο ενθουσιασμός και των δυο μας δεν περιγράφεται!

3. Με τα δυο χεράκια πλάθω κουλουράκια!

Όταν ο υπολογιστής κλείσει, αυτόματα σημαίνει ότι η μαμά είναι διαθέσιμη για παιχνίδι 100%. Αρκετές φορές μπαίνουμε στην κουζίνα και με ό,τι υλικά βρούμε, αρχίζουμε να κάνουμε τους μεγάλους σεφ. Μέχρι στιγμής φτιάξαμε τα πιο γλυκά μπισκοτάκια με σοκολάτα και χωρίς, διάφορα κέικ, τρουφίτσες και ψωμάκι. Δεν θα σχολιάσουμε την εικόνα της κουζίνας στο τέλος αυτής της προσπάθειας, γιατί η ικανοποίηση που εισπράττεις με μια αγκαλιά κι ένα φιλί από το παιδί σου είναι ότι πιο υπέροχο μπορεί να υπάρξει, αμέσως οι μπαταρίες φορτίζονται και μαγικά, όλα γίνονται όπως πριν!

4. Ταινία, αγκαλίτσες και ποπ κορν!

Αγαπημένη στιγμή και για την μαμά και για το μικρό θηριάκι! Η διαδικασία έχει ως εξής: κλείνουμε τα παράθυρα και τις κουρτίνες («κλείσε μαμά, να γίνει σινεμά!!», επιλέγουμε την αγαπημένη μας ταινία, φτιάχνουμε ποπ κορν, τώρα που βρέχει ακόμη κάποιες μέρες σκεπαζόμαστε με την κουβερτούλα μας, αγκαλιαζόμαστε και πατάμε το «play»! Η στιγμή της ημέρας που επικρατεί ησυχία, το παιδί μας είναι ξύπνιο (!!), χαρούμενο και και κυρίως, ευτυχισμένο!

5. Γυμναστική και τέλειο κορμί!

Ψάχνοντας στο YouTube αλλά και σε διάφορες εφαρμογές στο κινητό, ανακάλυψα πολλά videos με γυμναστές που δείχνουν ολοκληρωμένα προγράμματα yoga, pilates, zumba και τα αντίστοιχα για παιδιά! Ένα έχω να σας πω, ξετρελαθήκαμε και οι δυο! Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος απασχόλησης, ψυχαγωγίας και παράλληλα μαθαίνει το παιδί την ένταξη της γυμναστικής στην καθημερινότητά του! Οι γείτονες δεν ξέρω πόσο χαρούμενοι ήταν που γυμναζόμασταν με τον ήχο στο τέρμα!!!

Αυτές είναι μερικές από τις δραστηριότητες που έχω εντάξει στο καθημερινό πρόγραμμα με τον μικρό μου πρίγκιπα στο σπίτι! Υπάρχουν απίστευτα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να περνάμε ποιοτικά το χρόνο μας μαζί τους. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι έτοιμο, ακριβό και πολύπλοκο για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του παιδιού, είναι ευτυχισμένο που έχει την μανούλα συνέχεια μαζί του και μπορεί να έχει την προσοχή της. Το πιο απλό αντικείμενο μπορεί να μετατραπεί σε παιχνίδι και να φωτίσει τα ματάκια, το μυαλό και κυρίως την καρδούλα τους! Σε αυτές τις λίγο «πιο σκοτεινές» μέρες, ας επικεντρωθούμε στις πιο «φωτεινές» ύπαρξεις της ζωής μας!