Υπάρχουν διαφημίσεις και διαφημίσεις, διαφημίσεις που πέρασαν απαρατήρητες και άλλες που έγραψαν ιστορία αλλάζοντας για πάντα τις τάσεις στο διαφημιστικό γίγνεσθαι.
Τέσσερις διαφημίσεις που σίγουρα άλλαξαν το ρου της διαφήμισης είναι και οι ακόλουθες:
Νike, Just do it: Κατανοώντας τις ανάγκες των καταναλωτών
To σλόγκαν της Νike ‘’JUST DO IT’’ που πλέον είναι παγκοσμίως διαδεδομένο, έδωσε το ντεμπούτο του στη δεκαετία του 80. Τα έσοδα της διαφήμισης έφτασαν τα 9,2 δισεκατομμύρια, ποσό που ήταν αρκετό για να την κατατάξει σε μία από τις πιο πετυχημένες διαφημίσεις της εποχής. Σκοπός της δημιουργίας της ήταν να ανταγωνιστεί τον κύριο ανταγωνιστή της Nike όπου ήταν η Reebok. Έτσι, με το σλόγκαν JUST DO IT παρότρυναν τον κόσμο να γυμναστεί, ακόμα και αν δεν ένιωθε ψυχολογικά έτοιμος να το κάνει. Βαριέσαι να πας για τρέξιμο; Μην το πολυσκέφτεσαι, απλά κάνε το!
Wendy’s: Where’s the Beef: Λαμβάνοντας υπόψη τα μειονεκτήματα των αντίπαλων προϊόντων
Η ατάκα «WHERE’S THE BEEF» έκανε τεράστια επιτυχία στην εποχή της. Η Wendy’s την επέλεξε για να κάνει έμφαση στην ύπαρξη μικρής ποσότητας βοδινού κρέατος στα προϊόντα των αντίπαλων εταιριών. Βασίστηκε δηλαδή στο κοινό μειονέκτημα των αντιπάλων της για να προωθήσει το δικό της προϊόν. Η διαφήμιση κατάφερε να μπει στα σπίτια του κόσμου και το προϊόν τους να έχει τεράστια απήχηση στον κόσμο.
De Beers: Τα διαμάντια αντικείμενο κοινής κατανάλωσης
Η διαφήμιση των De Beers το 1999, μετέτρεψε το διαμάντι σε αναγκαίο προϊόν για την κάθε γυναίκα. Μέσα από αυτή την καμπάνια, το διαμάντι έγινε απαραίτητο για την επικύρωση των δεσμών του γάμου. Η εταιρεία κατάφερε να εισχωρήσει στην καθημερινή ζωή του κόσμου και να ορίσει το διαμάντι ως ένα αναγκαίο αγαθό στη ζωή των γυναικών. Το υψηλό κόστος του προϊόντος, δεν ήταν αποτρεπτικό στην απήχηση του στο καταναλωτικό κοινό.
Volkswagen: «Do you think I’m small? Yeah, I am»: Μετατρέποντας το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η καμπάνια της Volkswagen, με το σλόγκαν «THINK SMALL». Την δεκαετία του 60 οι Doyle Dane & Bernbach (DDB) καινοτομεί και θέτει καινούργιες βλέψεις στο χώρο της διαφήμισης. Προσπαθεί να καταλάβει το πώς μπορεί να εισχωρήσει στα μυαλά του κόσμου και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ένα προϊόν.
Οι Αμερικάνοι, της τότε εποχής, είχαν την τάση να αγοράζουν μεγάλα αυτοκίνητα και να σνομπάρουν επιδεικτικά τα μικρά και γερμανικής προελεύσεως. Αυτό που έκανε η διαφημιστική ήταν να αλλάξει την αρνητική εικόνα της εποχής προς τα μικρά αυτοκίνητα, τρολάροντας το ίδιο το προϊόν της, χρησιμοποιώντας την έκφραση «Do you think I’m small? Yeah, I am».
Εν κατακλείδι
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι καταναλωτές θέλουν να βλέπουν καινοτόμες διαφημίσεις που θα τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Τα τέσσερα παραδείγματα που είδαμε αποτελούν καινοτόμες διαφημίσεις που κατάφεραν να πετύχουν λόγω της εφαρμογή τους κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό είναι και η μαγεία της διαφήμισης, να μπορείς να ψυχολογήσεις την εκάστοτε περίπτωση και έρχεσαι με δημιουργικές ιδέες που γράφουν ιστορία.