fbpx
 

9 λόγοι που ένα κατοικίδιο θα βελτιώσει τη ζωή και τη δουλειά σου από το σπίτι

9 λόγοι που ένα κατοικίδιο θα βελτιώσει τη ζωή και τη δουλειά σου από το σπίτι

Η ζωή με ένα κατοικίδιο ζωάκι για αυτούς που δεν βίωσαν ποτέ την εμπειρία ύπαρξης μίας ψυχούλας μέσα στα πόδια τους σίγουρα μοιάζει με κάτι απόκοσμο. Η διαβίωση όμως με ένα κατοικίδιο, σκύλο ή γάτα είναι κάτι μοναδικό που προσθέτει πολλά θετικά πρόσημα στην καθημερινότητα, τη ψυχολογία και γενικότερα στη ζωή μας.

Αν και οι ευθύνες κατοχής ενός κατοικίδιου είναι πολλές εντούτοις η ανιδιοτελής αγάπη που προσφέρει, τα χάδια και τα παιχνίδια του σας αποζημιώνουν απόλυτα. Σήμερα, που η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει με την παραμονή μας στο σπίτι έχει κάνει αναμφίβολα πολύ χαρούμενους τους τετράποδους μας φίλους οι οποίοι μας έχουν συντροφιά τους πλέον 24 ώρες το 24ωρο. Τα θετικά της διαβίωσης μας τέτοιες στιγμές με ένα κατοικίδιο είναι πολλά ιδιαίτερα στη ψυχολογία μας αλλά και την παραγωγικότητα μας στην εργασία μας από το σπίτι.

Τι μας προσφέρει λοιπόν ένα κατοικίδιο και πως βελτιώνει τη ζωή και τη δουλειά μας από το σπίτι;

Μπορούν να βοηθήσουν την αυτοπεποίθηση σας

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση, φοβούνται λιγότερο και είναι πιο εξωστρεφείς.

Βοηθούν στη μείωση των αλλεργιών
Αντίθετα απ’ ότι πιστεύει ο κόσμος, τα ζωάκια δεν σας κάνουν περισσότερο επιρρεπείς στις αλλεργίες. Αντίθετα, μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς στη ζωή του ένας άνθρωπος εκτεθεί στα ζώα, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να αποκτήσει αλλεργίες σ’ αυτά μεγαλώνοντας.

Μειώνουν τη μοναξιά σας
Εκτός από την τόνωση της αυτοπεποίθησης, τα κατοικίδια βοηθούν να μειωθεί η μοναξιά που μπορούμε να νιώθουμε ειδικά αυτή την περίοδο της καραντίνας. Μια μελέτη έδειξε ότι ιδιοκτήτες σκύλων νιώθουν ότι οι κοινωνικές τους ανάγκες είναι ικανοποιημένες εξίσου από τα ζώα τους όσο και από τους φίλους τους. Τα σκυλιά δίνουν την αίσθηση της αυτοπεποίθησης, την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου και ότι η ύπαρξη τους έχει νόημα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι άνθρωποι στηρίζονται στα κατοικίδια τους περισσότερο απ’ ότι στους ανθρώπους όταν νιώθουν μόνοι – η σχέση τους λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτή με τους συνανθρώπους τους.

Βοηθούν να μειωθεί η αρνητικότητα μας
Αν ένας φίλος μπορεί να σας βοηθήσει σε μια κακή μέρα, τότε το ίδιο μπορεί να κάνει και το κατοικίδιο σας λένε επιστημονικές έρευνες που διεξήχθησαν σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων.

Νιώθετε ότι το κατοικίδιο σας στηρίζει
Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι ιδιοκτήτες ζώων νιώθουν ότι λαμβάνουν τόση υποστήριξη από τα κατοικίδια τους όσο και από τα μέλη της οικογένειας τους.

Ελαττώνουν το άγχος σας
Οι ειδικοί λένε ότι και μόνο φροντίζοντας το σκύλο ή τη γάτα σας, μειώνετε το στρες σας ειδικά αυτές τις περίεργες και πρωτόγνωρες ημέρες που ζούμε ένεκα της πανδημία του κορωνοϊού. Ακόμα πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που λέει ότι τα κατοικίδια μπορούν να μειώσουν το άγχος και να προσφέρουν ανακούφιση στον άνθρωπο περισσότερο ακόμα και από τους φίλους ή τους συντρόφους. Είναι η ανεπιτήδευτη αγάπη; το γεγονός ότι δεν σας κρίνουν; ότι και να είναι, τα ζωάκια μπορούν να είναι τα πλέον υποστηρικτικά πλάσματα σε δύσκολες στιγμές.

Σας κάνουν να θέλετε να μείνετε υγιείς
Θέλοντας και μη, με ένα κατοικίδιο θα γυμναστείτε – είτε παίζοντας με τη γάτα σας περιφέροντας το παιχνίδι της σε όλο το σπίτι, είτε βγάζοντας το σκυλί σας για την καθημερινή του βόλτα. Το περπάτημα είναι στο πρόγραμμα – εξ ου και η γυμναστική! Μάλιστα αυτές τις ημέρες των περιοριστικών μέτρων οι βόλτες περιμετρικά του σπιτιού μας μαζί με το κατοικίδιο μας επιτρέπονται για τις ανάγκες του ζώου.

Τραβούν άλλους ανθρώπους κοντά σας
Κόντρα στον αστικό μύθο που μιλάει για την «μοναχική κυρία που ζει μόνη με τις γάτες της», τα κατοικίδια όχι μόνο βελτιώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά τραβούν τον κόσμο γύρω μας. Κι αν δεν το πιστεύετε, κάντε με τον σκύλο σας βόλτα στο πάρκο και δείτε με πόσο κόσμο, πόσο εύκολα θα πιάσετε κουβέντα. Αυτό βέβαια στην μετά καραντίνα εποχή!

Σας ρίχνουν την πίεση
Κι όμως, όσο εντυπωσιακό κι αν ακούγεται, τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν να μειώσετε την πίεση σας. Άλλη μια έρευνα που έγινε με τη βοήθεια σκύλων και γατιών, έδειξε ότι όσοι είχαν στην κατοχή τους ένα ζωντανό, έδειξαν σημαντική σταθερότητα στην πίεση του αίματος απ’ αυτούς που δεν είχαν. Το καλύτερο; όσοι έμαθαν τα αποτελέσματα της έρευνας και δεν είχαν κατοικίδιο, πήραν αμέσως ένα κατοικίδιο για να τους βοηθήσει να ελέγξουν το άγχος τους.