Με πολλούς τρόπους, το Facebook θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει μετατραπεί σε ένα παράλληλο σύμπαν. Εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση της εφαρμογής του Facebook στα τηλέφωνά τους και ποτέ δεν σκέφτονται να αποσυνδεθούν.
Παρά τις πολλές μεθόδους άμεσης επικοινωνίας, οι χρήστες του Facebook συνήθως χρησιμοποιούν το Messenger για να γράψουν ή να καλέσουν φίλους από όλο τον κόσμο. Αλλά το Facebook εξακολουθεί να έχει δευτερεύουσες δυσκολίες που μπορούν να σας κάνουν να χάνετε χρόνο ή ακόμα και να σας ενοχλούν.
Εδώ είναι πέντε κόλπα για να βελτιώσετε την εμπειρία σας στο Facebook.
- Προσέξτε όλες τις δημόσιες φωτογραφίες σας. Το Facebook είναι συνήθως αρκετά προσεκτικό όσον αφορά την επισήμανση φωτογραφιών. Όταν κάποιος σας επισημάνει(tag) σε μια φωτογραφία, λαμβάνετε μια ειδοποίηση και έχετε την επιλογή να αφαιρέσετε την ετικέτα. Αλλά μερικές φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε προστεθεί με ετικέτα σε μια φωτογραφία. Ωστόσο υπάρχει, είναι διαθέσιμο το post για να το δει κανείς. Ανάλογα με τη φωτογραφία, μπορείτε και να την διαγράψετε.
- Αποσυνδεθείτε από το Facebook απομακρυσμένα. Υπάρχουν εκατό λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποια στιγμή να συνδεθείτε στο Facebook από έναν άγνωστο υπολογιστή. Ίσως το τηλέφωνό σας έμεινε από μπαταρία και ο φίλος σας σας προσέφερε το φορητό υπολογιστή του. Ίσως ταξιδεύετε και αποφασίσατε να ελέγξετε τους λογαριασμούς των social media σας σε ένα ίντερνετ καφέ. Είναι όμως ένας κίνδυνος για την ασφάλειά σας και θα μπορούσε να σας προσγειώσει σε έναν κόσμο προβλημάτων. Ευτυχώς, το Facebook σάς επιτρέπει να αποσυνδεθείτε από όλες τις συνεδρίες σας από απόσταση. Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι επίσης ένα πρακτικό τέχνασμα για να δείτε αν κάποιος έχει πρόσβαση στο λογαριασμό σας στο Facebook χωρίς να το γνωρίζετε. Στην έκδοση desktop του Facebook, κάντε κλικ στο μικρό βέλος στην πάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Ρυθμίσεις”. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Ασφάλεια και σύνδεση”. Εδώ ψάξτε για την ενότητα “πού είστε συνδεδεμένοι”. Σε αυτή την ενότητα, εντοπίστε τη συσκευή από την οποία θέλετε να αποσυνδεθείτε, κάνοντας κλικ στις τρεις κάθετες κουκίδες στην αριστερή πλευρά και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Αποσύνδεση”. Εάν δεν είστε βέβαιοι για τη συσκευή στην οποία βρίσκεστε, απλώς μετακινηθείτε προς τα κάτω στη λίστα των συσκευών και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Αποσύνδεση όλων των περιόδων σύνδεσης”. Αυτό θα σας αποσυνδέσει από όλες τις συνεδρίες σας, ακόμα και από τις εξουσιοδοτημένες συσκευές σας, οπότε λάβετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να ξαναεγκρίνετε τις συσκευές σας ξανά.
- Αποτρέψτε τους άλλους να δημοσιεύσουν στο Timeline σας. Έχετε μάλλον βιώσει αυτό το ενοχλητικό θέμα σε κάποια φάση: Ο θείος ή ο συνεργάτης σας πιστεύει ότι ένα βίντεο είναι αστείο και το τοποθετεί στον τοίχο σας. Δεν το βρίσκεις καθόλου αστείο, και ίσως είναι ακόμη και παραπλανητικό. Ή ίσως τα σχόλια στη σελίδα προφίλ σας έχουν ξεφύγει. Το Facebook καθιστά εύκολο να εμποδίσετε τους ανθρώπους να γράφουν στον τοίχο σας. Αυτό δίνει σε πολλούς χρήστες την ευκαιρία να είναι πιο ήρεμοι. Μπορούν να χρησιμοποιούν το Facebook με τον συνηθισμένο τρόπο, διαβάζοντας και στέλνοντας μηνύματα στον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά οι ίδιοι οι τοίχοι τους είναι ασφαλείς από τα ψηφιακά γκράφιτι. Για να το κάνετε αυτό στο Facebook στο desktop, μεταβείτε ξανά στη σελίδα “Ρυθμίσεις” και στη συνέχεια επιλέξτε “Χρονοδιάγραμμα και ετικέτα” στην αριστερή στήλη. Για να αποτρέψετε οποιονδήποτε από την δημοσίευση στοιχείων στο Χρονολόγιό σας, απλώς κάντε κλικ στην επιλογή “Επεξεργασία” στην ενότητα “Ποιος μπορεί να δημοσιεύσει στο προφίλ” και ορίστε την στο “Μόνο εγώ”. Αυτό θα εμποδίσει τους φίλους σας να σας ενοχλήσουν περαιτέρω. Επίσης, θα μπορούσατε να απενεργοποιήσετε την αυτόματη προσθήκη ετικετών σε αυτήν την ενότητα. Αυτό θα σας επιτρέψει να αναθεωρήσετε τις αναρτήσεις στις οποίες σας επισημαίνουν οι φίλοι σας προτού εμφανιστούν στο Χρονολόγιο σας.
- Αποκτήστε πρόσβαση στον φάκελο «μυστικών» μηνυμάτων. Ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη του Facebook είναι ο φάκελος «Αίτημα μηνύματος». Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι αυτός ο φάκελος υπάρχει. Αντί ενός παραδοσιακού φακέλου “junk”, όπως θα βρείτε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, το Facebook φιλτράρει πολλά μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας στην κατηγορία «Αίτημα μηνύματος». Με αυτό το σχεδιασμό, η κατηγορία αυτή είναι εύκολο να αγνοηθεί. Αλλά αυτός ο φάκελος λαμβάνει επίσης μηνύματα από πραγματικούς ανθρώπους με τους οποίους δεν είστε επισήμως «φίλοι». Ίσως να γνωρίζετε καλά το άτομο και ανυπομονείτε για ένα μήνυμα, αλλά το Facebook δεν αναγνωρίζει την πραγματική σύνδεσή σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ελέγχετε περιοδικά το φάκελο «Αίτημα μηνύματος». Μερικά μηνύματα χάνονται για εβδομάδες ή και χρόνια, περιμένοντας τον παραλήπτη να τα βρει.